zondag 1 juni 2014

Dag 4: Kleenexdoos wordt zeteltje

Het schooljaar is over een maand alweer gedaan. Hoog tijd om cadeautjes te maken voor de juf. Dit jaar koos ik ervoor om een hoes te maken die je over een Kleenex doos of tissuedoos kan trekken. De doos wordt zo omgetoverd tot een gezellig zeteltje.
 
Zelf proberen? Hieronder vindt je de tutorial.
 


Stap 1: De patroondelen
Teken de patroondelen volgens de vermelde afmetingen op patroonpapier of op gewoon wit papier. Ik gebruikte een tissue doos van de Aldi maar je kan het patroon gemakkelijk aanpassen. Tussen de haakjes vermeld ik steeds hoe de afmetingen berekend zijn. Hieronder alvast een tekening die laat zien hoe je de lengte, breedte en hoogte moet meten.

Deel 1: Teken een rechthoek van 25cm (=lengte van de doos) op 17,5cm (=breedte van de doos gedeeld door 2 + hoogte van de doos + 3cm voor de sluiting + 3cm voor de elastiektunnel). Duid de plaats van de sluiting en de plaats waar een knipje moet komen goed aan (=rode strepen).
 Deel 2: Teken een rechthoek van 13,5cm (=breedte van de doos + 2cm) op 9,5cm (hoogte van de doos + 3cm voor de elastiektunnel). Duid opnieuw goed de rode streepjes aan.
Deel 3: Teken de rugleuning als volgt: teken een L vorm van 25cm op 12cm. Teken de stippellijnen over zoals aangeduid op de tekening. Teken een rechte lijn van 9cm en verbind daarna de stippellijnen in een vloeiende beweging met elkaar of gebruik een curve meetlat.

Stap 2: Stof knippen en overlocken
Vouw de stof dubbel. Speld de patroondelen vast en plaats deel 3 tegen de stofvouw (let erop je hebt ook hier 2 delen van nodig dus knip deel 3 nog een keer). Knip de patroondelen uit. Overlock of zigzag nu alle delen. Duid de plaatsen waar rode streepjes staan aan (bijv. met krijt). Bij het > streepje knip je de stof schuin in.

Stap 3: In elkaar zetten
 1. Leg de delen 1 met de goede stofkanten op elkaar. Speld vast en stik op 3cm van de naad. Hierbij laat je de sluiting open.
 2. Strijk de naden open en stik aan beide zijden smal op de naad door.

 3. Speld de delen 2 met de goede kanten op elkaar vast tussen de knipjes Stik vast op 1cm tussen deze punten. Let op, aan beide zijden van deel 2 steekt nog 1cm stof uit. Deze blijft los. Strijk de naad.
 4. Speld de 4 hoeken vast en stik deze op 1cm vast van onder tot net aan het stiksel. Strijk de naad.
 5. Strijk de onderkant om op 1,5cm en stik op 1cm vast. Laat hierbij een kleine opening waar je de elastiek door kan rijgen.
 6. Rijg de elastiek door de tunnel, knip de elastiek op maat en stik de uiteinden vast.
 7. Speld de delen 3 met de goede kanten op elkaar. Stik volledig rond maar laat een kleine opening.
  Knip de punten schuin bij.
  Trek de goede kant van de stof naar buiten door de opening en vul de rugleuning lichtjes op. Naai de opening smal op de kant dicht.
 8. Trek de hoes over de tissue doos, speld de rugleuning goed vast en naai deze met de hand (matrassteek) vast.

Opmerking: Als je een gevorderde naai(st)er bent is het natuurlijk ook mogelijk om de rugleuning ineens mee vast te stikken. Dan moet je wel wat aanpassingen aan het patroon doen.

Nota:
Moest er een fout in het patroon staan dan hoor ik dit graag.
 
Copyright 2014 Molemieke's naaiblog.
Alle rechten zijn aan http://molemiekesnaaiblog.blogspot.be/voorbehouden.
Het patroon is voor eigen gebruik en mag niet voor commerciĆ«le doeleinden gebruikt worden! Ook publicatie van dit patroon op internet of elders mag niet. Natuurlijk mag je wel teruglinken naar mijn blog. Als je zelf dit zeteltje maakt en op internet zet zou het heel fijn zijn als je de link van het patroon erbij plaatst. 
 
Veel plezier ermee!
 
Groetjes Daisy
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten