Pagina's

dinsdag 24 juni 2014

Een beetje jaloers

Soms ben ik wel eens een beetje jaloers op al die madammen die een wederhelft, vriend, vriendin, ... hebben die mooie foto's nemen van hun zelfgemaakte creaties. Nu ik kan u vertellen, mijn wederhelft neemt gemiddeld één foto en vindt het dan wel goed. Zo ook bij deze foto. Dus helaas geen glimlach of mooie fashion pose maar wel een leuk, zomers jurkje.
 
Een selfie leverde dit resultaat op.
Hoe krijgen die dames op facebook dat toch klaar om een volledige jurk op de foto te krijgen...
 
Het patroon komt uit een Burda 2013, het exacte nummer weet ik niet, het patroon kwam uit de patronenmap van mijn mama. De stof kocht ik bij het Goedkope huis in Weert.

vrijdag 20 juni 2014

Cupcake jurk

Er lag een nieuw tijdschrift over naaien in de winkel namelijk La Maison Victor Editie 1 Lente 2014. Wat een leuk tijdschrift en alle stappen zo duidelijk uitgelegd met afbeeldingen bij. Zalig gewoon om mee te werken. Ik ging aan de slag met het eerste patroon, namelijk de Cupcake jurk. Als proef gebruikte ik een goedkoop stofje van op het stoffenspectakel. Niet helemaal perfect maar als eerste poging kan het er wel door toch?

 
 



woensdag 4 juni 2014

Dag 7: Modeshow Fashionation

Onze naailerares organiseerde op 17 mei een modeshow waarbij we onze creaties aan familie en vrienden konden laten zien. Hier zijn de foto's:

Eerste reeks:

Jo in zijn groene broek, Femke met kaptrui uit stof voor durf-het-zelvers en ik draag een jurk naar patroon uit Burda 2/2007.
Tweede reeks:
 
Derde reeks:
Femke in een kleedje uit het boek van stof voor durf-het-zelvers en ik in mijn allereerste zelfgemaakte jurk uit de knipmode juni 2000.
Vierde reeks:

Zoals je kan zien op de foto's voelde ik me niet zo op mijn gemak op het hoge podium maar Jo en Femke vonden het geweldig en hebben volop genoten.
 
En voila, de zeven blogdagen zitten er alweer op. Al was dit lang nog niet alles wat ik gemaakt heb maar dat, dat is voor een volgende keer! 







dinsdag 3 juni 2014

Dag 6: wijde jurk met ballonrok

Toen ik dit jurkje zag staan in de knipmode Nr. 5 2008 was ik op slag verliefd. Het patroon begint vanaf maat 104. Als beginnende naaister dacht ik ach ik teken gewoon geen naadwaarde bij en we zien wel waar we uitkomen. Het resultaat, over een jaartje of twee past de jurk vast wel. Van de mooie stof heb ik gelukkig nog genoeg over om een tweede jurkje te maken.



 

maandag 2 juni 2014

Dag 5: prijswinnaar

Op de facebookpagina van Veritas kan je iedere week een cadeaubon van 25€ winnen. Gewoon door jou mooiste, leukste, hipste, ... foto te plaatsen.
 
Voor de lol dacht ik dat gaan we ook eens proberen met dit leuke jurkje met streepjes uit het boek van stof voor durf-het-zelvers. Het stof en de rits komt natuurlijk van Veritas.
 

En jawel, een kleine week later kreeg ik het leuke bericht dat we een cadeaubon gewonnen hadden en deze mochten gaan afhalen in de dichtstbijzijnde veritas winkel. Zo leuk! Dus ik zou zeggen probeer het zeker ook eens!
 
 

zondag 1 juni 2014

Dag 4: Kleenexdoos wordt zeteltje

Het schooljaar is over een maand alweer gedaan. Hoog tijd om cadeautjes te maken voor de juf. Dit jaar koos ik ervoor om een hoes te maken die je over een Kleenex doos of tissuedoos kan trekken. De doos wordt zo omgetoverd tot een gezellig zeteltje.
 
Zelf proberen? Hieronder vindt je de tutorial.
 


Stap 1: De patroondelen
Teken de patroondelen volgens de vermelde afmetingen op patroonpapier of op gewoon wit papier. Ik gebruikte een tissue doos van de Aldi maar je kan het patroon gemakkelijk aanpassen. Tussen de haakjes vermeld ik steeds hoe de afmetingen berekend zijn. Hieronder alvast een tekening die laat zien hoe je de lengte, breedte en hoogte moet meten.

Deel 1: Teken een rechthoek van 25cm (=lengte van de doos) op 17,5cm (=breedte van de doos gedeeld door 2 + hoogte van de doos + 3cm voor de sluiting + 3cm voor de elastiektunnel). Duid de plaats van de sluiting en de plaats waar een knipje moet komen goed aan (=rode strepen).
 Deel 2: Teken een rechthoek van 13,5cm (=breedte van de doos + 2cm) op 9,5cm (hoogte van de doos + 3cm voor de elastiektunnel). Duid opnieuw goed de rode streepjes aan.
Deel 3: Teken de rugleuning als volgt: teken een L vorm van 25cm op 12cm. Teken de stippellijnen over zoals aangeduid op de tekening. Teken een rechte lijn van 9cm en verbind daarna de stippellijnen in een vloeiende beweging met elkaar of gebruik een curve meetlat.

Stap 2: Stof knippen en overlocken
Vouw de stof dubbel. Speld de patroondelen vast en plaats deel 3 tegen de stofvouw (let erop je hebt ook hier 2 delen van nodig dus knip deel 3 nog een keer). Knip de patroondelen uit. Overlock of zigzag nu alle delen. Duid de plaatsen waar rode streepjes staan aan (bijv. met krijt). Bij het > streepje knip je de stof schuin in.

Stap 3: In elkaar zetten
  1. Leg de delen 1 met de goede stofkanten op elkaar. Speld vast en stik op 3cm van de naad. Hierbij laat je de sluiting open.
  2. Strijk de naden open en stik aan beide zijden smal op de naad door.

  3. Speld de delen 2 met de goede kanten op elkaar vast tussen de knipjes Stik vast op 1cm tussen deze punten. Let op, aan beide zijden van deel 2 steekt nog 1cm stof uit. Deze blijft los. Strijk de naad.
  4. Speld de 4 hoeken vast en stik deze op 1cm vast van onder tot net aan het stiksel. Strijk de naad.
  5. Strijk de onderkant om op 1,5cm en stik op 1cm vast. Laat hierbij een kleine opening waar je de elastiek door kan rijgen.
  6. Rijg de elastiek door de tunnel, knip de elastiek op maat en stik de uiteinden vast.
  7. Speld de delen 3 met de goede kanten op elkaar. Stik volledig rond maar laat een kleine opening.
    Knip de punten schuin bij.
    Trek de goede kant van de stof naar buiten door de opening en vul de rugleuning lichtjes op. Naai de opening smal op de kant dicht.
  8. Trek de hoes over de tissue doos, speld de rugleuning goed vast en naai deze met de hand (matrassteek) vast.

Opmerking: Als je een gevorderde naai(st)er bent is het natuurlijk ook mogelijk om de rugleuning ineens mee vast te stikken. Dan moet je wel wat aanpassingen aan het patroon doen.

Nota:
Moest er een fout in het patroon staan dan hoor ik dit graag.
 
Copyright 2014 Molemieke's naaiblog.
Alle rechten zijn aan http://molemiekesnaaiblog.blogspot.be/voorbehouden.
Het patroon is voor eigen gebruik en mag niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden! Ook publicatie van dit patroon op internet of elders mag niet. Natuurlijk mag je wel teruglinken naar mijn blog. Als je zelf dit zeteltje maakt en op internet zet zou het heel fijn zijn als je de link van het patroon erbij plaatst. 
 
Veel plezier ermee!
 
Groetjes Daisy